Πέμπτη, Ιανουαρίου 11, 2007

Montreal - Οι πρώτες μέρες

Οδηγούσε SE πάνω στην Industielle ο Κλόντ και μόλις έστριψε έδειξε E με πράσινα γράμματα το μαύρο ψηφιακό τετράγωνο, πάνω δεξιά στο μακρόστενο καθρέφτη της κρατικής Cadillac. Στον ουρανό της υπήρχε ένα κουμπί που είχε προγραμματιστεί να ανοίγει την πόρτα του γκαράζ του γραφείου και δίπλα του ένα άλλο για τα γκαράζ του σπιτιού. Ο διοικητικός υπάλληλος που μας ενημέρωσε για το υλικό της κατοικίας, μας πληροφόρησε ότι δεν υπάρχει λόγος να νοιαστούμε μήπως μείνουμε από πετρέλαιο. Η εταιρεία που μας προμηθεύει το παρακολουθεί ηλεκτρονικά. Γιαούρτι στραγγιστό η έστω σκέτο βρε αδελφέ δεν υπάρχει παρά μόνο στο Λιβανέζικο σούπερ μάρκετ. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας χρεώνουν και τις εισερχόμενες κλήσεις. Τρεις φορές πήγα στο Mall στις πρώτες δέκα μέρες μας και όλο Ελληνικά άκουγα, χωρίς να είμαι στην κατ’εξοχήν Ελληνική περιοχή.

Ο Πάνος κοιμάται σε έξτρα king size κρεβάτι. Ξανθός βασιλιάς φαντάζει μέσα στον πουπουλένιο υπνόσακο του που επιμένω να φοράει παρόλες τις αντιρρήσεις του πατέρα του. Ο ζωγραφιστός κλόουν στο τοίχο του δεν είναι ταπετσαρία.

Η Λάουρα συνειδητά ικανοποιημένη που επιτέλους θα έχει δικό της δωμάτιο, διάλεξε εκείνο που έχει ταπετσαρία ακόμα και στο ταβάνι και μια ψευδοροφή για ουρανό του μονού κρεβατιού της που στολίζεται με χρυσο-ιριδίζουσες κουρτίνες εντελώς κίτς.

Τις πρώτες μέρες ο Πάνος τραβούσε συνεχώς τα καζανάκια στις χαμηλές λεκάνες, αλωνίζοντας τα έξι μπάνια και απολαμβάνοντας τους στροβιλισμούς του νερού που όπως και στην Αμερική το προτιμούν σε σχετική υπερχείλιση.

Παίξανε κρυφτό μέσα στις ντουλάπες του διαδρόμου που ανακάλυψαν ότι έχουν φώτα. Κατρακύλησαν την σκάλα που είναι ντυμένη με την παχιά μπεζ μοκέτα. Παρατήρησαν ότι το φεγγάρι φαίνεται και την ημέρα. Παρακολούθησαν τα σκιουράκια στα πανύψηλα έλατα να αναρριχώνται. Ο ανανάς συμπέραναν ότι είναι νοστιμότερος από της Αθήνας.

Δεν αντελήφθησαν βέβαια ότι όλα τα πατώματα στο πάνω όροφο τρίζουν και ότι κάθε δωμάτιο έχει άλλο χρώμα και ποιότητα μοκέτας. Ότι τα σκουπίδια τα πιέζει ένας μηχανισμός δίπλα στο νεροχύτη της κουζίνας και ότι ο σκουπιδιάρης περνάει μόνο μια φορά την εβδομάδα. Gazette λένε την εφημερίδα τους και μου φαίνετε ακόμα ότι είναι όνομα κλόουν. Η πρώτη Καναδέζικη εκπομπή που είδα στην τηλεόραση ήταν μια σειρά για Καναδέζικες «ανακαλύψεις», με πρώτες την ινσουλίνη, την λάμπα την ηλεκτρική, και το αναπηρικό καρότσι.

Και μετά από μια εβδομάδα εσωτερικής εξερεύνησης στο «καινούργιο» μας σπίτι, άρχισαν το σχολεία. BIENVENUE, WELCOME, ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ.

Από το Τρίγλωσσο Μόντρεαλ

11-1-2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: