Τετάρτη, Μαΐου 16, 2007

Οικολογική κίνηση: "Στα σκουπίδια το τηγανόλαδο"

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το τηγάνισμα;
Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας.
Το σωστό "οικολογικά" είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια.

Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!.

Αυτά συστήνει ο Χημικός Μηχανικός
PhD Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής
Γιώργος Καρούντζος.

Το ερώτημα φυσικά είναι τι ακριβώς γίνεται με τα σκουπίδια?

1 σχόλιο:

mokasini είπε...

Ως χημικός μηχανικός θα διαφωνήσω με τη συγκεκριμένη πρόταση.

Πετώντας το λάδι στις αποχέτευση του σπιτιού μας, κανονικά, θα καταλήξει στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού (που κάθε πόλη υποχρεούται να έχει πλέον), όπου ένα μέρος του είναι σχεδιασμένο ειδικά για τη συλλογή λιπών και ελαίων (λιποσυλλέκτης). Μετά τη συλλογή τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις (αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση).

Αν τώρα το λάδι καταλήξει στα σκουπίδια η μόνη "επεξεργασία" που μπορεί να δεχτεί εδώ στην Ελλάδα είναι να καταλήξει σε κάποια χωματερή. Το πρόβλημα μετά είναι τα διασταλλάζοντα υγρά, τα οποία περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα εξαιτίας της μη σωστής στεγανότητας του εδάφους ή του κορεσμού στον οποίο έχει επέλθει.

Συνεπώς τα λάδια πρέπει να καταλήξουν στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, διότι είναι σχεδιασμένος για τη συλλογή και επεξεργασία τους.