Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2010

“ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ” Αλαν Μπένετ, Μεταιχμιο

Το βιβλίο γράφτηκε πριν την επίσημη επίσκεψη Ομπάμα στην Βασίλισσα της Αγγλίας, αλλιώς ο συγγραφέας μπορεί να παρουσίαζε την βασίλισσα να ακούει audiobooks στο ipod της. Αν δε το γραφείο εθιμοτυπίας του Αμερικανού πρωθυπουργού, είχε διαβάσει το βιβλίο του Μπένετ, μπορεί να αποφάσιζαν να προσφέρουν στη Βασίλισσα ένα e-Reader η ένα Kindle αντί για φωτογραφικό υλικό σε ipod.

Εν πάσι περιπτώσει, το μόνο αδύνατο σημείο της ιστορίας ενός πολύ ασυνήθιστου αναγνώστη, είναι ότι η χρονική του τοποθέτηση αποκαλύπτεται σχεδόν στη μέση του μυθιστορήματος όταν ο συγγραφέας αναφέρεται στο Ebay. Πριν αναφερθεί στο ηλεκτρονικό πολυκατάστημα, ο αναγνώστης δεν έχει ιδέα σε ποιά εποχή βρισκόμαστε.


Ο ασυνήθιστος αναγνώστης μας μπάζει κρυφά στη φυλακή της αριστοκρατικής ζωής αλλά και στον ξενώνα των ηλικιωμένων ανθρώπων όπου η στασιμότητα και τα λιμνάζοντα νερά ενδημούν.

Αναμενόμενη εξέλιξη ενός μυθιστορήματος που εκτυλίσσεται μεσ’τα παλάτια, είναι μια καινοτομία που ταιριάζει με την εξουσία. Η Βασίλισσα κάνει αυτό που θέλει, που την ευχαριστεί και αδιαφορεί για τη γνώμη των αυλικών. Ο Μπένετ όμως μας παρουσιάζει κάτι πολύ βαθύτερο που δεν έχουμε συνηθίσει να ζευγαρώνει με την κενότητα της αριστοκρατίας, μια πνευματική και πολύ προσωπική αλλαγή.

Μας ταξιδεύει με πανί και όχι μηχανή, στην πολύ ανθρώπινη πορεία καλλιέργειας της Βασίλισσας. Η περιήγηση του αρμόζει στην ιστορία της διαπαιδαγώγησης της συνείδησης της Βασίλισσας. Αυτοδίδακτη αρμόζει με την δύναμη της αριστοκρατίας. Η μοναξιά ενός αναγνώστη ταιριάζει με την Βασίλισσα. Η αυτο-αμφισβήτηση, ενδημική και αυτή στους λογοτέχνες, δεν εξαιρεί την Μεγαλειότατη από τα πλοκάμια της.

Και ακριβώς στο σημείο που η ιστορία αρχίζει να σούρνει τον αναγνώστη, όπως και θάπρεπε αφού οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να μας συναρπάσουν, εκεί ο Μπένετ κλείνει την ιστορία πολύ αριστοκρατικά και απρόβλεπτα.

Η Βασίλισσα, η ασυνήθιστη αναγνώστρια, χωρίς υποστήριξη ειδικού σύμβουλου, χωρίς την έγκριση του συζύγου, χωρίς καμιά εμπειρία, ανακοινώνει σε ανυποψίαστη κοινωνική ομήγυρη, την απόφαση της. Μια απόφαση που την οδηγεί να αφήσει τον θρόνο και κόντρα στο χρόνο να ακολουθήσει τη μούσα που η ίδια έθρεψε και ανδρώθηκε μέσα της. Ο ασυνήθιστος αναγνώστης που μεταλλάσσεται σε συγγραφέα που θέλει να ακουστεί η διαφορετικότητα της φωνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: