Παρασκευή, Μαρτίου 16, 2007

Ψιλικατζίδικα-παντοπωλεία: μια διεθνής ανασκόπηση

Με τη φράση «Έβγα να πάρεις ΕΒΓΑ» οι πλανόδιοι παγωτατζήδες προσκαλούσαν μικρούς και μεγάλους να γευτούν τα λαχταριστά παγωτά της εταιρίας.
Με τη φράση «Έβγα να πάρεις ΕΒΓΑ» οι πλανόδιοι παγωτατζήδες προσκαλούσαν μικρούς και μεγάλους να γευτούν τα λαχταριστά παγωτά της εταιρίας από την εποχή του Μεσοπολέμου μέχρι την δεκαετία του 70. Τα μικρά αυτά παντοπωλεία - ψιλικατζίδικα ήταν συνδυασμένα και με το κόκκινο τηλέφωνο.
Σήμερα δεν υπάρχουν πια!


7-Eleven, Inc.
Μια διεθνής πλέον εταιρεία, με παντωπολεία-ψιλικατζίδικα, που ξεκίνησε το 1946 από το Τέξας μένοντας ανοιχτό απο τις 7 το πρωί μέχρι της 11 το βράδυ (εξ ου και το όνομα). Σήμερα είναι πολυεθνική με υποκατάστηματα σε πάνω από 20 χώρες και είναι στο Γιαπωνέζικο χρηματίστηριο.


Image:Couchetard convenience store1.jpg
Στο Καναδά ψωνίζουμε στη Couche Tard (κοιμήσου αργά, με το σήμα της κουκουβάγιας), με 5000 υποκατάστήματα. Μπορειτε να την παρακολουθείτε στο Καναδέζικο χρηματίστηριο.

Τρίτη, Μαρτίου 06, 2007

Εκχιονιστικά - για τα αγόρια

Για χάρη σας σουλατσάρω και φωτογραφίζω τα μηχανήματα. Σε μερικές περιπτώσεις τα κυνήγησα κιόλας τα βλογημένα γιατί μαρσάρουνε και δεν τα προλαβαίνεις.

1- Για να σαρώνουνε τα χιόνια στα πεζοδρόμια. Με ερπίστριες για να μπορεί να ανεβοκατεβαίναι άνετα. (Δύο μέρες μετά τη χιονοθύελλα)
2- Το βασικό για τσου δρόμους. Τα φτυαρίζει στη μέση η στην άκρη ανάλογα το φάρδος του δρόμου. Οι ρόδες του δεν εστραβόσανε. Έτσι είναι ξεπίτηδες για να μην μπλοκάρει στο χιόνι.

Σε τούτη τη φωτογραφία έχει βγεί τσάρκα. Κάτι λασπόνερα ρίχνει στο πλάι.3- Ένα μικρό τρακτεράκι- φυσούνα που εκτοξεύει το χιόνι στα περιβόλια των σπιτίων για να καθαρίσουν τις εισόδους.

Για περισσότερη ποικιλία δέστε όλο το άλμπουμ μου (κάντε κλικ)
http://picasaweb.google.com/efi.pilarinu/SnowPlowingMachines02

Δευτέρα, Μαρτίου 05, 2007

Πινακίδες στη γειτονιά μου


Τα περισσότερα σταυροδρόμια στη γειτονιά μας, που είναι από τα πιο ήσυχα προάστεια, έχουν ΣΤΟΠ και στις 4 κατευθύνσεις (αλλοίμονο σου αν δεν ακινητοποιήσεις παντελώς το αυτοκίνητο).

Κάθε κρουνός πυροσβεστικής έχει το κόκκινο "παλούκι" που βλέπεται για να μην εξαφανιστεί μέσα στο χιόνι.

Και όλες οι ταμπέλες γράφουν
"Chemin ----όνομα--- Road"
Τα μεταλλικά παλούκια οριοθετούν την "μπασία" (Ζακυνθινή λέξη για τον συνήθως χαλικόδρομο για τα κάρα που οδηγεί στην κατοικία) , ώστε όταν έρθει το εκχιονιστικό να μην "καθαρίσει και τον κήπο!

Αχ, νάχε τέτοια και ο πατέρας μου πριν 30 χρόνια όταν του όργωσε ο συγγενής του, ένα στρέμμα από Ζακυνθινές φραουλιές που είχε φυτέψει, γιατί νόμιζε ότι ήταν κοινό τριφύλλι!
Από τότε δεν ξαναφύτεψε τέτοιες και τώρα δεν βρίσκεις τη ρίζα που να χτυπιέσαι!